Ethiek heeft geen hip imago. Het is bedreigend, belerend, beperkend, betuttelend, geen 'likes', weinig volgers, afwezig in talkshows en vertoeft in de luwte van het maatschappelijke debat. De hakken gaan al snel in het zand bij de gedachte aan het opgestoken vingertje. Voor wie op zoek is naar vaste grond onder de voeten zijn een aantal actuele zaken uitgelicht.  Niet dat u daar gelijk blij van wordt, maar daar is deze site ook niet voor bedoeld.  

Mensen somberen volop, jongeren voorop. Enkele jaren met 'corona' en nu een oorlog en corona, milieu, energie, inflatie en woningnood hakken er in. Werkloosheid behoort tot het verleden dat dan weer wel. Niettemin staan er de nodige 'uitdagingen' te wachten, wordt gemeld. 'Uitdagingen' bij van het woord alleen al krommen m'n tenen. Het woord heeft iets maakbaars in zich. Het is een subtiele formulering om je aan te sporen om de schouders er - even-  onder te zetten. Lukt het je niet de 'uitdaging' het hoofd te bieden dan heb je in feite gefaald. Er schuilt een zekere arrogantie in: alles is maakbaar, kneedbaar en haalbaar.  Eerst afgeven op de huidige situatie, de vorige generatie, de oorlog en alle consternatie en niet te vergeten de hyperinflatie.  

Woorden van autonomie en vrije markt verstommen in plaats daarvan vraagt men de overheid grote sommen. De verzorgingsstaat herleeft. De vraag: wie betaalt?  wordt door niemand nog herhaalt. Stilzwijgend zijn de blikken op komende generaties gericht, want het gat kan in dit leven niet meer worden gedicht. De jongere zit echter nog in zak en as omdat de opleiding er niet was. Ligt alle sores nu op tafel?  Nee, in de verte hoor je over oorlog, over bommen, over verwoesting, over drommen, over gas en over kou, over angst en over onmacht. Ach had je maar de moed en had je maar de kracht. Je fiets naar huis daar wordt om je gewacht.  

In je oortje hoor je dat Zelensky harde klappen uitdeelt aan zijn grote buur Poetin. Niet dat je ook maar iets met die oorlog kunt. Ze kost jou elke dag geld. Maar je kunt wel iets met de woorden van die man, zijn vrouw en dat hele volk. Ik maak van deze man geen heilige, maar hij deed een bijzondere uitspraak toen hij het ambt van president aanvaardde, in de trant van: 'Hang van mij geen portret op, doe dat liever van je geliefde of je kinderen'.

Wat is hier zo belangrijk aan?  Wel dit: Zelensky liet zien dat hij niet voor zichzelf ging maar voor zijn volk. Hij richtte de aandacht niet op zichzelf maar inspireerde zijn omgeving. Hij haalt het beste in mensen boven. Dat is geen makkelijke klus, maar het begint er mee dat je zelf de knop om zet. Dat je gelooft in jezelf, dat je er toe doet, dat je beschikt over vaardigheden en gelooft in de mogelijkheden dat je daadwerkelijk iets kunt betekenen en dat kun je. Wanneer dat allemaal aanwezig is dan ben je er nog lang niet, dat weet ik. Maar realiseer je: een goed leven begint niet bij een goed resultaat. Een goed leven begint bij het maken van een deugdelijk plan voor een goed resultaat. Hoe je dat doet lees elders op de site.