Angst en onmacht, wie zal vijanden dragen

We proberen ons een voorstelling te maken van het leven in grote rijkdom tegenover diepe armoede in een periode met tal van onlusten tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Ik poog een klein tipje van de sluier op te lichten door Jesse aan het woord te laten. Jesse is een jongvolwassene van ca 16 jaar uit een aristocratische familie. Dat wil zeggen z’n vader is een welgesteld en gezien burger in de stad en komt uit een redersfamilie. Z’n moeder komt uit Judea, zij is vlak voor de val van Jeruzalem vertrokken naar Alexandria. De val van de stad en de ingrijpende reis naar Alexandria heeft diepe sporen nagelaten in haar leven. Geleidelijk ontdekt Jesse wat er is gebeurd en hoe het leven wordt bepaald door traumatische ervaringen van angst en onmacht.

Z’n eigen leven staat ook niet stil. Hij trekt van jongs af op met een Sascha. Ze studeren samen en raken op elkaar betrokken. Hoe hij zich tegenover haar moet opstellen, is voor Jesse een hele puzzel. Hij krijgt raad van Elie, een medewerker van z’n oom. Elie kent een lange geschiedenis van krijgsgevangenschap en slavernij. Deze norse oude doch atletische man wordt z’n steun en toeverlaat en z’n grote voorbeeld, zeer tegen de zin van z’n ouders. 

Het leven in de grote stad kent naast de bezetting door Rome, politieke en maatschappelijke spanningen ook andere dreigingen. Gezondheid is thans maar was ook in het verleden een groot goed. Het bestaan werd geteisterd door ziektes, schaarste en gebrekkige hygiëne. De gemiddelde levensverwachting van vrouwen was bijvoorbeeld ca 25-30 jaar. In haar leven was ze ca 6 maal moeder geworden, waarvan ca 2 kinderen de volwassen leeftijd van 12 jaar bereikten. De zwangerschap was een uitdaging zoals dat heet: 10% van de zwangere vrouwen overleed tijdens de zwangerschap of bij de geboorte van haar kind. Dit gegeven leidde bij veel jonge vrouwen tot vragen over huwelijk en toekomst, ook bij Sascha. Jesse stelt zich tot taak een antwoord te vinden op haar vragen en twijfels, wanneer haar ouders haar uithuwelijken aan Jonathan. Jesse is vanwege zijn komaf toegelaten tot het prestigieuze Museion, waar hij toegang heeft tot hoorcolleges van de grote leermeesters der aarde en de boekrollen in de immense bibliotheek. Hij gaat een antwoord formuleren op de vragen van Sascha.

In het boek zijn gestaafde gegevens verwerkt  Voor de persoonlijke belangstelling van de lezer zijn verwijzingen toegevoegd naar de relevante bronnen. Het boek

 omvat ca 530 pagina's (gedrukt) en komt eind naar verwachting in de tweede helft van december beschikbaar. 

Het boek zal ook als E-book worden aangeboden.

 

Afdrukken