Naast Corona wakker worden

Ik grijp terug op de persconferentie van april 2020 vanwege de stelling van de premier dat 'de vrijheid van de één, niet ten koste mag gaan van de gezondheid van de ander'. De kanttekening bij deze stelling was of ze houdbaar is. Die vraag is na 18 maanden actueler dan ooit. Moet de vrijheid, scholing en ontwikkeling van kinderen en jongeren (opnieuw) worden ingeperkt om de gezondheidsrisico's van ouderen te beschermen? Die vraag dringt zich op nu blijkt dat ook kinderen op grote schaal worden geïnfecteerd met het virus. Jeugdigen hebben daar zelf amper last van, maar zijn wel drager van het virus.    

De waarborg van de menselijke integriteit is een kerntaak van de overheid is gesteld in een artikel over Covid 19 en polarisatie, maar mag de integriteit van de één ten koste gaan van de ander?  Ik kom op deze vraag omdat de stelling van de premier ingaat tegen een de opvatting over persoonlijke vrijheid in een artikel van Judith Jarvis Thomson over abortus dat 50 jaar geleden verscheen. Thomson betoogt dat niemand zijn of haar bestaansvrijheid hoeft op te geven tegen de eigen wil in ten gunste van de ander. Enkele jaren later kreeg ze bijval van het Hooggerechtshof: abortus werd gelegaliseerd

Thomson illustreert haar betoog met de vergelijking van de beroemde violist. De casus: Een beroemde violist zakt tijdens een optreden in ineenr. Judith ook aanwezig in de zaal wordt er uitgepikt en gaat mee naar het ziekenhuis. De volgende ochtend wordt ze wakker naast de violist. Ze is met een slangetje aan hem verbonden. Ze wil vertrekken, maar wordt dan gemaand om te blijven liggen, want laat ze zich loskoppelen dan sterft de violist. 'Kan ik verplicht worden om mijn bestaan op te geven om het leven van de beroemde violist te redden als is het maar voor negen maanden?', vraagt ze zich af, ' Niemand kan immers gehouden worden het eigen bestaan op te geven ten gunste van het bestaan van de ander'.

Ruim 2 X 9 maanden maanden mist de ontwikkeling van jongeren ritme. De tegenstelling kon vandaag niet groter zijn: De eerste 80 plussers kregen een boosterprik en er ging een school in vrijwillige lock-down. De vraag dringt zich op: Hoe zit het met de afwegingen van de gezondheidsraad? Hoe staat het met de bescherming van docenten? Zou een boosterprik voor docenten niet een krachtig signaal zijn in de richting jeugdigen en hun ouders?    

De vorige blog over de gehanteerde  waarden van het kabinet vindt u onder de blog 'zorg' onder de titel 'in 2020'   

Afdrukken