Op deze webpagina is de situatie in Groningen veelvuldig besproken. De roep van de Groningers die geen gehoor vond, De helpende hand die niet werd uitgestoken, advies- en taxatiebureautjes die het geld in eigen zak staken, politici die belofte op belofte stapelden. Schaamte moet ons vervullen. Toch denk ik dat de politiek met de pet in de hand naar Groningen dient af te reizen om een gunst te vragen. U voelt hem al.:  Gas, ja gas daar gaat het om. Gas om Poetin de pas af te snijden, zodat we niet zelf de oorlog in Oekraïne betalen. Geld dat rechtstreeks naar Groningen kan stromen om nu eindelijk zonder alle poespas van adviezen, regels en verordeningen de gedupeerden genereus schadeloos te stellen en de kans te bieden om een nieuw leven op te bouwen in een veilig huis. Ik denk dat dit één van de weinige oplossingen is om een einde te maken van het tijdperk Poetin en het wapengekletter vreedzaam te laten stoppen.

Ik wil niet terug naar oude tijden toen gas maar zinloos en doelloos werd verbrand. Geen bloemetjes meer telen voor Poetin en de zijnen. Geen verkwisting, slechts een noodrantsoen zodat de gaskraan uit het Oosten  gesloten kan worden. Dat er elke dag 400 miljoen op Russische rekeningen wordt gestort, is te zot voor woorden. Gas oppompen alleen ter wille van de burgers om hun huizen minimaal  te verwarmen tot bijv. 18 graden Celsius, de rest kan immers prima met truien, broeken en wollen sokken worden aangevuld.  Kortom: het verzoek aan Groningen kan slechts geloofwaardig zijn wanneer iedereen deelneemt. Groningers staan niet op mijn verzoek te wachten, omdat ze alle vertrouwen in ons hebben verloren. Toch hoop ik dat ze er over na willen denken. De eerste die dient te profiteren is Groningen zelf, maar ook Europa, het klimaat en niet in de laatste plaats de inwoners van Oekraïne die daarmee hun vrijheid kunnen herwinnen. Hoeveel troeven hebben we in handen en hoe eenvoudig kan het zijn?

Het kan een aanzet zijn om een einde te maken aan het imperium van Vladimir Poetin en zijn kompanen. Er is onder Poetin een structuur ontstaan van exorbitante macht van een kleine kliek, die volledig ontmanteld dient te worden met inbegrip van alle wapentuig. De behoefte om de Sovjetburgers  te ontzien vloeit uit mijn geweten. Te lang hebben ze zelf deze man laten zitten, zonder noemenswaardig serieus te nemen verzet. Anderen mogen nu de kastanjes uit het vuur halen. Dat de Sovjetburger thans getroffen wordt door sancties, is een prijs die men betaalt voor hedonisme, eigen belang, nalatigheid en onverschilligheid.

Het is tijd om schoon schip te maken, zeg ik stoer, wetende dat ik slechts met de pet in hand naar het Noorden kijk.

  • Ethiek, het begrip kennis

    Deze vraag is in toenemende mate relevant in een wereld vol meningen, inzichten en opvattingen, waarin nieuws en nepnieuws, feiten en alternatieve feiten naast elkaar worden gepresenteerd. Het is hier niet de plaats om een kennistheorie uiteen te zetten. Ik wil volstaan met enkele opmerkingen, die van belang zijn voor ons doel.
    Read More
  • 1