De dood van Socrates, door Jacques-Louis David olieverf op doek, Metropolitan Museum of Art, New York

Welkom op de site van het BvMG, (het Bureau voor Morele Vraagstukken en Geestelijk welzijn). Het jaar 2017 is begonnen, en hoe!. Velen slikken de kerstsfeer van rust en vrede weg. We staan midden in een woelige wereld, waarin Donald Trump het middelpunt lijkt. Daarnaast zijn er verkiezingen in eigen land. De politiek in de VS en in ons land hebben tenminste een onderwerp gemeen: de zorg. Het gaat dan al snel over kwaliteit, handen aan het bed, marktwerking, medicijnen en betaalbaarheid. Maar er is ook een nieuw item: de ouderenzorg.

Lees meer

Een goed leven komt veelal niet aanwaaien. Daar moet je wat voor doen. We leren van het verleden en maken plannen voor de toekomst. Maar dat is tegelijkertijd ook onzeker. Hoe gaan we met die onzekerheid om ? Het verleden is vertrouwd. Zonder besef van het verleden is er geen toekomst. Echter, wie de toekomst de rug toekeert, leeft voortdurend in het verleden.

Lees meer

John Stuart Mill en de bedoeling van de vrijheid van meningsuiting. In de lopende discussie over de betekenis van vrijheid van meningsuiting wordt wel de indruk gewekt dat de vrijheid van het woord een doel in zichzelf is. Je mag alles zeggen, ... maar wat zeg je dan?

Lees meer

De oehoe observeert. Ze heeft een eigen leven. In de kostwinning gaat ze doelmatig te werk. Elke vlucht kost immers energie. Stilaan rijst de vraag: hoe doelmatig zijn wij?  Waar is onze logica, systematiek, aandacht en betrokkenheid bij de zaken die we doen? Ethiek loont, maar hoe dan? Een voorbeeld uit de zorgverlening: wat is goede zorg?

Lees meer