De dood van Socrates, door Jacques-Louis David olieverf op doek, Metropolitan Museum of Art, New York

Welkom op de site van het BvMG, (het Bureau voor Morele Vraagstukken en Geestelijk welzijn). In de naam zit al de missie besloten: geestelijk welzijn bevorderen door aan moraal (ethiek) te doen. De visie achter deze missie is dat ethiek loont om een goed leven te leiden. Je hebt het leven niet in hand, maar je kunt wel regelmatig 'aan de knoppen draaien'  en in de gewenste richting bijsturen. Hoe je beter kunt bijsturen, kun je leren.  

Lees meer

Een goed leven komt veelal niet aanwaaien. Daar moet je wat voor doen. We leren van het verleden en maken plannen voor de toekomst. Maar dat is tegelijkertijd ook onzeker. Hoe gaan we met die onzekerheid om ? Het verleden is vertrouwd. Zonder besef van het verleden is er geen toekomst. Echter, wie de toekomst de rug toekeert, leeft voortdurend in het verleden.

Lees meer

John Stuart Mill en de bedoeling van de vrijheid van meningsuiting. In de lopende discussie over de betekenis van vrijheid van meningsuiting wordt wel de indruk gewekt dat de vrijheid van het woord een doel in zichzelf is. Je mag alles zeggen, ... maar wat zeg je dan?

Lees meer

De oehoe observeert. Ze heeft een eigen leven. In de kostwinning gaat ze doelmatig te werk. Elke vlucht kost immers energie. Stilaan rijst de vraag: hoe doelmatig zijn wij?  Waar is onze logica, systematiek, aandacht en betrokkenheid bij de zaken die we doen? Ethiek loont, maar hoe dan? Een voorbeeld uit de zorgverlening: wat is goede zorg?

Lees meer